Tehát légy kíváncsi a világra!

Kutass, és tárd fel mások számára is!

Úgy, ahogy a nagyok is csinálják!

"Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi."

/Albert Einstein/

MTDK SENIOR KUTATÓ MUNKA

Kedves Diákok!

Érdekel Benneteket egy állatfaj viselkedése? Szívesen vizsgálnátok egy ország földrajzi jellegzetességeit? Utána néznétek különböző országok kulturális szokásainak? Vagy örömmel tanulmányoznátok egy rockbanda dalszövegeit? Esetleg egy fizikai jelenséget szeretnétek megfejteni? Kedvet éreztek egy irodalmi mű idegen nyelven történő bemutatására? Egyszóval foglalkoztat Benneteket bármilyen terület, melyről lelkesen olvasnátok, hogy azután saját gondolataitokat is megfogalmazzátok?

Ez esetben tudományos diákköri munkára (TDK) hívunk Benneteket, melynek keretében mindezt megtehetitek.

Válasszatok témát tanáraink ajánlataiból, vagy hozhattok saját érdeklődési területet is. Olvassatok ahhoz illeszkedő szakirodalmat kérjétek szaktanáraitok segítségét-, majd 10-12 oldal terjedelemben írjátok le, mit gondolnak mások, valamint azt, hogy Ti hogy vélekedtek a témáról. Készíthettek ábrákat, diagramokat, szúrhattok be képeket a számítógépen megszerkesztett szövegbe. A szakirodalmakat hivatkozzátok meg, ügyeljetek a formai követelményekre. Szaktanáraink havonta egy alkalommal konzultációs lehetőséget kínálnak, amelynek keretében a formai és tartalmi elvárások terén segítséget kaphattok.

A TDK munka jelentkezéssel kezdődik, mely után három hónap áll rendelkezésetekre a téma kidolgozására. Az írásbeli dolgozatokat tanáraink értékelik, majd a legjobb dolgozatokat készítőket felkészítő tanáraikkal együtt szóbeli védésre hívjuk egy ünnepélyes TDK konferencia formájában. E rendezvényen, melyre szüleiteket, barátaitokat is szeretettel várjuk- kb. 10 perc terjedelemben megkérünk, ismertessétek, hogyan készítettétek el a dolgozatokat, mit találtatok érdekesnek a munka során, mit szeretnétek még a témában megtudni, mennyire felelt meg a szakirodalomban olvasott információ az általatok felfedezett gondolatoknak.

Az első három legjobb dolgozatot készítő tanuló és felkészítő tanára elismerésben, jutalomban részesül, dolgozatát az intézményi honlapon közzétesszük,a helyi médiának eljuttatjuk.

Ha sikerült felkelteni érdeklődéseteket, forduljatok szaktanáraitokhoz, olvassátok el ajánlásainkat!

Fejtsük meg együtt a nagy titkokat! Számítunk Rátok!

Jelentkezési lap (.xls) - letöltés

Hogyan csináld? - módszertani ajánlás

Ütemezés, fontosabb időpontok

Tartalmi ajánlások a dolgozathoz

Formai és tartalmi megkötések

Kutatásra ajánlott témák

Összes információ egyben (tájékoztató füzet)

Fel a versenykiíráshoz