Erasmus+ Geoparks of Europe újabb állomása: Guadeloupe


Első nap: Az élményekkel teli repülőutunkat kipihenve az első napi ismerkedős programok sora várt ránk. Buszokkal érkeztünk meg az iskola elé, ahol a tanárok által szervezett tűntetés akadályt állt, így délutánig kellett halasztanunk a tervezett programokat. A délután folyamán az erdei múzeumban folytattunk egy „kincskereső” versenyt. Itt a sziget élővilágáról, kultúrájáról és a Karib-tenger kalózairól szereztünk részletes ismeretet. A napot a szülők által szervezett köszöntővacsorával zártuk. Meghívott vendégek a helyi creole nyelvű énekkel és hagyományos néptánccal tették színesebbé az esténket.

GM

Második nap: A legkalandosabb napnak a szerdai bizonyult. Vendéglátóink bemutatták a szigeten végighaladó törésvonal leglátványosabb elemeit, köztük a La Grande Soufriere nevezetű tűzhányót. A felfele vezető út megközelítőleg két órás volt. Három csoportban hódítottuk meg a vulkánt. A páfrányok és trópusi növények egészen a középidei Kréta korig repítettek minket vissza gondolatban. Folytonos esőzés és meleg jellemezte a felfele vezető utat. Végül megküzdöttünk a sziklák és zuhatagok kihívásával. A csúcson kizárólag gázmaszkokkal tudtunk lélegezni. Megcsodáltuk a gejzíreket és egyéb feltörő vulkáni gázokat.

Harmadik nap: Reggel történelmi emlékhelyeket látogattuk meg. Bemutatták a sziget háborúit, illetve a gyarmatosítás következtében kialakult kultúrát. Emellett felkutattuk a közelben fellelhető egykori indigókészítő tárnákat. Megismertük az indigókészítés folyamatát a rabszolgatartás idejéből. Habár bepillantást nem nyerhettünk a felújítás miatt, de prezentálták nekünk a helyi öko-erőmű működését. A nap utolsó programját két csoportra bontva töltöttük. Az egyik csapat kajakozott a Pigeon-szigetek körül, majd egy játék keretében megismerhette a tenger partközeli állatvilágát. A másik csapatnak ugyanehhez volt szerencséje, csupán fordítva.

Negyedik nap: Utolsó napunk egy helyi tánc elsajátításával és kézműves foglalkozással kezdődött. A kedden elmaradt prezentációkra és a hétről készült élménybeszámolókra is sor került a város kultúrházában. A búcsúesti ünnepély egy hangulatos étteremben kapott helyet. Minden résztvevő ország diákja bemutathatott egy számára kedves néptáncot, népdalt. A tanárokkal együtt élveztük ki a kellemes utolsó esténk hangulatát.

Gelencsér Márton 11.a